FÅR I VERKLIGHETEN

MILJÖVÄNLIGT OCH DJURETISKT

Under sommarhalvåret går våra djur i stora hagar och det är avgörande för att vi ska kunna hålla markerna öppna. På vintern äter de ensilage från bönderna runtomkring. Djuren gör om gräs som vi inte kan äta till något för oss ätbart, lammkött. Detta gör att vårt kött har en låg inverkan på miljön och klimatet.

Tacka och lamm

Djurens bästa i fokus

Vi känner våra tackor väl och har en relation till varje djur. För oss är det mycket viktigt att de trivs och har det bra. Därför går djuren i stora hagar med varierande terräng på somrarna och på vintrarna har de möjlighet att gå ut som de själva vill. Du kan därför vara säker på att det kött du har på tallriken både är bra för miljön och att djuret har haft det bra under sin uppväxt.

Slakten

Till hösten slaktas lammen på ett litet slakteri, vi kör själva dit och lämnar över direkt till slaktaren. Stressen blir därför minimal för djuren. Köttet styckas, om så önskas, annars kan man få lammet ostyckat och göra det själv. Önskas inälvsmat eller andra delar som normalt inte tas tillbaka, säg till innan slakt så ordnar vi det.

Hur fort lammen växer beror mycket på hur vädret har varit under sommaren och därigenom hur bra beten det varit. Ett lamm bör väga ca 40-50kg när det slaktas, därför skickas de iväg i lite olika omgångar. Vi kommer efter hand som köttet kommer tillbaka skicka ut på Facebook att det finns kött till salu.

LAMMSKINN

Vi bereder alla lammskinn och säljer de efter hand när de kommer in. Håll utkik på Verklighetens Gård på Facebook, när det finns kommer vi även sälja skinnen på våra marknader.

Läs mer om våra marknader

ULL

Vi klipper våra får två gånger om året. Vi tovar en del själva men det blir ofta en hel del över. Hör av er om ni är intresserade eller håll utkik på facebook.

Vi har två gotlandstackor, övriga är korsningar mellan finull/gotland/suffolk. Detta gör att vi har många olika kvaliteér och färger på ullen. Av ullen gör vi tex tomtar och dynor som säljs på våra evenemang som tex adventsmys.

får
Lamm
lammhage
Lammstall
Tacka
Får på grönbete